Josefine "JoJomen" Larsson

Mina växter
 
Det hände något efter att jag blev av med mitt butiksjobb och flera fotograferingar ställdes in på grund av coronaviruset. Plötsligt så blev det så himla roligt att fylla fönsterbrädorna med massor av sköna blad och fina krukor, att få sticklingar av kompisar och några påbörjade plantor av syrran som är lite utav ett proffs på området - det här med att rå om någonting. Det är ju typ det som får mig att faktiskt gå upp ur sängen vissa mornar; att få se vad som vuxit och kommit upp ur jorden.
 
 
Och, innan ni får för er någonting nu; jag är långt ifrån en expert när det kommer till odling, växter och dylikt. Jag har precis börjat intressera mig för det här så jag vet inte om jag gör rätt eller fel med mina växter.
Änywäy. Nu ska ni få se ett urval gröna sköna blad jag här hemma.
 
 
Något rätt måste jag ju göra, för nog växer de! Speciellt de som jag valt att placera i köksfönstret, där lyser solen starkt om förmiddagarna. I ampeln, tja, himla otydligt - men jag köpte "Tre gröna växter - 100:-" på Coop så det kan ju vara lite vad som helst. En kompis gissade på att det var Prickblad som kallas Camilla.

Översta våningen på hyllan har vi en Citrontimjan, andra hyllan har vi Oregano och tredje hyllan står en nyss planterad Solros samt en form av Gullranka som heter Happy Leaf och väntar på att bli planterad. Måste skaffa fler krukor bara.

På fönsterbrädan har vi Citronverbena (luktar så oerhört mycket citron, nomnom!) och så skymtar man något som kallas för Lyckliga Lotta. När jag köpte den så visste jag inte att den skulle få blommor också, men tydligen så kan det kommer massa lila, vita och röda blomster på den...någon gång, får vi hoppas. 


Monsterafingerranka! Oerhört cool växt. Ska bli spännande att se om den klara sig och blir stor!
 
 
Den här har jag ingen aning om faktiskt vad det är? Återigen en "tre för 100:-"-växt från Coop. Men, den gråter ganska mycket från bladen, och det har jag hört från andra växter att det är ett gott tecken? Att de liksom mår bra då? Så jag hoppas att det stämmer för även denna lilla maddefakkern.
 
 
Åh, den här luktar så himla gott! Ni som är lite växtkunniga känner nog igen på bladen att det här är en Pelargon. Sorten är Dr Westerlund och doftar citron. Gott!
 
 
Tihi så glad man blir av gröna blad.
Men hörrnih. Kolla bakom mitt huvud. Till vänster en Murgröna, men till höger - en wild and crazy Salladslök! Det är väl Palles salladslök egentligen. Om jag ber honom gå och handla så köper han ofta med salladslök, eller så tar han med sig från sig och hem till mig. När det bara är en liten stump kvar på löken så stoppar han den i ett litet glas vatten - och några dagar sedan så har det vuxit som bara den och kommit upp nya sjysta spröt! Nu är denna där salladslöken uppäten (godast på smörgås, nomnom!).  
 
 
Här har vi ett annat wild och crazy-experiment. Jag tycker jättemycket om att ha groddar och sånt på smörgås, men det är så dyrt att köpa i affär. Så, jag tänkte att man kan väl göra egna sorter och varianter av de där torkade linserna och bönorna jag har i skafferiet? Det är ju så himla hälsohälso och gött!

Så, här tryckte vi ned lite gröna linser, röda linser, belugalinser, gula ärter, mungbönor och annat skoj i jorden. Trodde jag var ett geni som gjorde egna lappar av mjölkpaket, ni vet där man skriver vad det är för något i varje kruka. Dock hade jag ingen vattenfast penna så all text som stod på de små skyltarna smetades ut när jag vattnade växterna, så...heh, nu är det liten överraskning vad man stoppar i sig. Lite krasigt och gott på mackan är de allihopa i alla fall. Och växer gör det, som faen. 

Sen har vi lite Gyllenbär och tre andra växter jag tyvärr inte har någon aning om vad det är. Fick massor av sticklingar av en kompis här i Surte. Får ta reda på det, och skriva nya skyltar - med vattenfast penna, jaaao. 
 
 
Chili! Jag fick några frön av min syster på nyårsafton som jag helt glömde av. Hittade fröna ibörjan av april och planterade ner dem på vinst och förlust, tänkte att de kanske inte skulle ta sig - men titta! Nu kommer dem upp! Skoooj!
 
 
Sist, men inte minst - fick ännu en fin växt av min syster en Paprikaplanta, och nu har första paprikan kommit! Åh blir alldeles tårögd. Fatta vad coolt att kunna...liksom...få nåt! Såhär! Fint!

Det var allt för denna gång. Återkommer snart igen med hur det går för mina plantor. Har flera växter som inte kommit upp ur jorden ännu, så - fortsättning följer. Så himla roligt att ha ett grönt hem.
Puss och kram, fred och kärlek!