Josefine "JoJomen" Larsson

Tips - bästa folkölen!
Man vill ju inte vara den som blir trött, yr, illamående och behöver åka hem från en utekväll efter sisådär 1,5 öl när klockan ens blivit 21:00. Vi ska ju ha roligt och vara tillsammans ikväll, sjunga kareoke för bövölen! Framförallt vill man inte vara den som ligger i fosterställning och kramar toastolen hela dagen därpå (let's not talk about that, det blir inte mysigt...).

Jag har den senaste tiden blivit så känslig för alkohol och trött av väldigt lite att jag numera kallas för "Apan" av mina kompisar efter att det här klippet cirkulerat på sociala medier. Apan är söt förvisso, så det gör inget.
Och, självklart - man behöver inte dricka alkohol för att ha roligt, jag vet. Men, jag gillar ju öl. Framförallt är det så himla kul då det finns så många olika sorter, varianter och bryggerier att prova nu överallt. Ölprovningar är jättemysiga och det är så fascinerande hur man kan smaksätta öl på så många olika sätt. Därför känns det tråkigt att däcka innan man ens hunnit dricka klart sitt första glas. 
Kanske jag borde gå och kolla upp om det är något konstigt i min kropp som uppstått, om jag blivit extra känslig av någon anledning eller så...ja, jag vet inte.
 
Men, på tal om detta då - folköl, det är oerhört underskattat tycker jag. Dessutom känns det som att det är något som fler och fler bryggerier lägger ned lite energi och engagemang kring; att brygga riktigt god folkis. Därför blev jag så himla glad när jag läste på Beernews att det ska komma en FOLKÖLSBUTIK (hör ni?!) till Göteborg. Det är ju HELT fantastiskt. 
 
När, hur och var i Göteborg är ännu inte bestämt, men jag hoppas verkligen det blir av. Känner att jag kommer bli deras trognaste kund. Håhå. Ni kan läsa mer om det här. 
Men, på tal om folköl så vill jag i detta inlägget tipsa om min absoluta favorit som jag upptäckte förra året på Bengans i Göteborg. På bilden ovan är jag och min pöjk på Every Vinyl Tells a Story (världens roligaste grej om man gillar vinyl och musik!) på Bengans Café, ätandes någon färskostpizza med grillad paprika, hickorymarinerade champinjoner, ruccola och rödlök - och så denna fina folkis till.
 
Ta-daaah! Här har vi den. Odd Islang Brewing Folkale, 3,5%. Fin vah? De är de gamla In Flames-medlemmarna Peter Iwers och Daniel Svensson som gått ihop och startat detta microbryggeri. Peter är även delägare av restaurangen 2112 på Magasinsgatan i Göteborg. Smakar så mycket utan att bli jobbig, men heller inte för mesig som folköl ibland kan vara. Känns lite lyxig faktiskt. 
 
Så vitt jag vet så finns inte denna folkölen på systembolagen, utan i utvalda få matvarubutiker i Göteborg samt Folkölsbutiken i Stockholm. Däremot har Odd Island flera andra öl-sorter (har inte testat de andra, så kan inte ge några góa rekomendationer på dem ännu tyvärr) som finns på Systembolaget (mhm, kanske är det beställningsvara? Får kolla upp det...) samt på tapp på några pubar och barer i stan. För att se vilka sorter som finns kan ni kolla in deras hemsida, och för att ha koll var de finns att köpa så kan ni hålla ett öga på deras instagram
 
 
ELLER! Så kan man beställa från någon käck matkasse, som jag gjorde. Jag kom över en rabattkod som gav mig några hundralappar rabatt på när jag handlade från Mat.se. Och i mitt scrollande så hittade jag dem där. Så glad för detta. Hallelujah! 
 
Och som ni ser på etiketten på burkarna så kom ju den här folkalen på en fin silverplacering när Svenska Öl- och Whiskymässan 2017 hade en omröstning om de bästa alkoholfria-/alkosvaga ölsorterna på mässan. Vann gjorde den här, den måste jag också testa någon gång. 
 
Bra inlägg för en fredag. Har faktiskt inte planerat in något i helgen, så...vad som helst kan hända. En folköl på det kanske?

Tjoff tjoff!