Josefine "JoJomen" Larsson

Vissna blommor på ditt bord
 
God morgon!
Klockan är 09:26 här hos mig. Utanför mitt fönster har dagen kommit igång ganska bra för de flesta ser det ut som. Det är motionärer, hundrastare, pensionärer och en hårfrisörska som precis öppnat dörren in till sin salong. Ut med skylten "Drop in i mån av tid!" också. Varje dag. Sen har vi alla de där andra också, som inte syns. Som åkte tidigt imorse innan solen ens hade hunnit gå upp riktigt, som är på sina jobb inne i stan. 

Vid köksbordet äter jag min havregrynsgröt. Tittar på Nyhetsmorgon med det ena ögat och sneglar ner i Facebook-flödet på mobilen med det andra. Fått meddelande på messenger under natten (eller, natten var det kanske inte - klockan var 22:30. Jag gick och la mig vid 20:30...). 

Det är lite tråkigt att äta frukost själv. Allt känns så tyst och orört, trots att tv'n står på och vägen utanför
trafikeras av både bussar och bilar mest hela tiden. 
Tappade blomblad från pelargonen i mitt fönster har fått åka ned i ett litet glas och står nu lite försynt i kanten av köksbordet. Den ser inte glad ut, men den kanske man bli. Vi får roa varandra.
 
 
Min TV är ganska stor. 45" tror jag, eller kanske ännu mer? Jag har ingen koll. Jag behöver inte så stor TV egentligen, men nu blev det den. Skyller på att det var Janne, när vi fortfarande var ett par, som fick mig att köpa den. Om jag skulle skaffa en 30" TV så skulle han göra slut, sa han. Halvt på skoj, halvt på allvar. Höh.

Men jag gillar den där TV'n. Den är snäll mot mig och tar ingen vidare plats då den är så jädrans smal. Är fortarande helt fashinerad över hur smala TV-apparater och mobiltelefoner kan vara, trots att de funnits ute på marknaden så jäkla länge nu. Känner mig som en gammal tant när någon i min umgängeskrets halar fram den senaste tjofräs-mobilen med X5869 pixlar i microbryggerisminnetsminne och jag får hålla i den för någon sekund. "Men kära nån!". 
 
 
Kommer sitta här större delen av dagen tror jag. Jag ska redigera bilder från helgen bröllopsfotografering. Eftersom jag kommer vara borta imorgon och fram till på söndageftermiddag så vill jag känna att jag ligger i fas med antal klara bilder. 200 bilder ska levereras, och det brukar alltid ta ett tag för mig att hitta rätt stil till bilderna. Jag har en egen foto- och bildredigeringsstil, men ibland tar det lite längre tid att få till dem och på vissa bilder så får man nya idéer etc. Därför är det efterarbetet som tar längst tid. 

Det är inte helt lätt att sitta ned i sitt eget hem och jobba, som många kanske tror. Har under åren hittat vad som funkar bäst för mig. På med kaffe, TV'n får stå på men med inget ljud. Jag kan heller inte lyssna på "min musik", alltså det jag brukar lyssna på. Risken är oerhört stor att jag börjar sjunga med, får feeling och går iväg och dansar en runda i köket medan jag ser något annat helt onödigt som jag får för mig måste göras. Suck.  

Helst lyssnar jag på podcast, som Mia Skäringer och Anna Mannheimer. Så oerhört roliga och smarta brudar som både får mig att bli förbannad över hur orättvis världen är, samt skratta när jag tvivlar som mest på det arbetet jag sitter och utför framför datorn. Jag känner mig som en inbjuden gäst som både får energi och glädje att sitta med två så góa tjejer, samtidigt som jag inte behöver anstränga mig att svara eller komma något tillbaka. Jag kan sitta med mitt vid sidan om och suga åt mig allt. Jag bara tackar, tar emot och lär mig, reflekterar och konstaterar massor om livet, oerhört mycket. 
 
 
Lyssnar även en hel del på Influencers of Sweden-asvnitten. Intervjuer med kreatörer som fotografer, bloggare, matstylister, författare och liknande som inspirerar. Jag tycker det är väldigt sköna avsnitt. Jag gillar lättsamma, lite "tillbakalutade" och avslappnande intervjuer som nästan övergår till ett samtal istället för "jag intervjuar DIG och allt handlar bara om DIG DIG DIG". Vet inte hur jag beskriva det, men det blir lätt stelt. Jag gillar att höra diskussioner, folks olika åsikter möts och man bollar med varandra.

Kanske det är därför jag tycker om att prata med människor och öppnar upp mig själv så mycket i både "verkliga livet" och på sociala medier - liksom, sånhär är jag, jag tycker såhär och såhär mår jag - men vem är DU? etc. Det är förvisso ett sidospår till vad jag skrev om alldeles nyss, men jag tror väldigt mycket på att vi behöver prata med varandra för att kunna få varandra att må bättre och lära oss saker, både om oss själva och livet i sig. Många är rädda att öppna upp sig för andra och prata om det som kan vara tungt. Rädda för att bryta ihop, börja gråta, skapa någon obekväm stämning eller liknande. Men, det för inget som suger så mycket energi och sakta men säkert förgör en inombords som att gå att hålla inne på något tungt. Ett ont frö gro, slår rot och sitter sedan fast så kraftigt inom en att den dagen det inte längre går att hålla emot - så exploderar man. Rötterna är så sega och har ett så fast grepp om en vilket gör att det tar dubbelt så lång tid för en att få bort dem. Om det ens går att få bort dem...

Jag tror att det är räddningen till väldigt många bekymmer. Att våga prata om det. 
 
 
Men det där ämnet känner jag att man kan skriva om i alla oändlighet för det finns så mycket att säga om det, och så många har så många olika tankar och åsikter kring just det. Jösses vilket utspritt inlägg det här blev.

Har lite andra saker nedskrivet på ett viket A4-papper vid sidan om mig på skrivbordet. Det står bland annat matlådor, träna, tvätten och köket. Mitt huvud är väldigt trögt nuförtin', så för att överhuvudtaget få något gjort om dagarna så måste jag antingen skriva ned en checklista både för hand och på mobilen, eller sätta alarm på telefonen för att jag ska komma ihåg att göra saker. Det kan vara så enkla saker som att t ex städa köket, annars kommer jag bli sittande på en stol och stirra tomt framför mig - och det är inte det bästa man kan göra när det föresgår så mycket i huvudet hela tiden. Att bli ensam med sina tankar är ibland helt underbart, men kan också vara helt förgörande... 
 
Nä. Nu är första koppen kaffe slut. Dags för toapaus och sedan bildredigering. 
Harre gött, HÄJ!